Het land waar de koffiebonen geteeld zijn, beïnvloedt de smaak van uw koffie. Of beter gezegd: de grond waarop de koffieplant groeit, bepaalt deels de smaak van de koffie. Zo heeft een Arabica boon uit Indonesië een ander smaakaccent dan een Braziliaanse Arabica boon. Hieronder leest u alles over de bonen die wij hebben geselecteerd om onze 123inkt
koffie melanges mee samen te stellen en over de koffiesmaken waar het land waar ze groeien bekend om staat.
Koffiebonen uit Brazilië
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld. In het bergachtige zuiden van het land oogsten koffieboeren van mei t.e.m. augustus op grote hoogte Arabica bonen. In de lager gelegen gebieden wordt Robusta koffie verbouwd.
Mildheid, heel zwakke zuren en een
licht chocolade- of nootachtige smaak kenmerken Braziliaanse koffie.
Koffiebonen uit Honduras
Koffiebonen uit Honduras worden van november t.e.m. maart geoogst in de bergen. De smaak van Hondurese koffiebonen is veelzijdig: soms mild en zacht, dan weer complex. Vaak proeft u tonen van
zoet fruit, met sterke zuren. Arabica koffie uit Midden-Amerika is daarom bij uitstek geschikt om melanges van te maken.
Koffiebonen uit Ethiopië
In Ethiopië wordt koffie al sinds mensenheugenis verbouwd. De diversiteit aan Arabica koffieplanten is er groot en de plantages zijn minder grootschalig dan in andere koffielanden. Koffieboeren oogsten de koffie jaarlijks in oktober en november, vaak nog op traditionele wijze. Ethiopische koffie is rijk van smaak en onderscheidt zich door tonen van
bloemen, kruiden en citrusvruchten.
Koffiebonen uit Indonesië (Sumatra)
Sumatra is het grootste eiland van Indonesië. Koffieplanten groeien er op vulkanische grond, die extra vruchtbaar is. Koffieboeren oogsten de Arabica en Robusta bonen tussen oktober en maart. Indonesische koffie is
stevig en karaktervol, met tonen van
(ceder)hout, kruiden, cacao, leer en tabak.
Koffiebonen uit Guatemala
Koffie wordt in Guatemala vooral verbouwd op grote plantages en boerderijen. Arabica bonen worden op hoogte verbouwd, Robusta planten groeien in lager gelegen regio’s. Er wordt geoogst van november t.e.m. maart. Door de veelzijdigheid van het landschap en de grond, heeft de Guatemalteekse koffie diverse aroma’s. De smaak is redelijk
stevig en friszuur, met een zoete twist van
cacao, toffee en bloemen.
Koffiebonen uit Oeganda
Oeganda is een grote en populaire koffieproducent. Arabica bonen worden hier van november t.e.m. januari geoogst, Robusta bonen plukken boeren het hele jaar door. De smaak van Oegandese koffie is meestal
complex en zoet, met een zure twist. Vaak proeft u tonen van
fruit en chocolade.